Sunday, October 21, 2012

Peperiksaan dalam kehujanan..


Bulan oktober sudah hampir sampai ke penghujungnya. bulan-bulan terakhir dalam setahun ni sinonim dengan musim tengkujuh. sinonim dan simile juga dengan musim peperiksaan. Hujan turun setiap hari dan berhenti sekejap sahaja pada suatu-suatu masa. Semangat nak study selalu dilunturkan oleh cuaca yang dah macam winter di Australia. sejukkk...



Merenungi luar jendela 
Mengkagumi kebesaran yang Maha Esa 
Hujan renyai-renyai turun tiada hentinya 
Membasahi bumi dengan titisan air dingin bermakna 
meremang bila bayu dingin menampar pipi 
yang tidak ditutupi oleh pelindung diri 
Baru ku menyedari penghujung tahun makin menghampiri 
Maka, ku nilai lagi berfikir kembali 
Masa yang lalu telah pun pergi 
Moga hari esok masih sempat ku temui.

by: kembarahayat


Dalam kesejukan musim hujan dan kegementaran musim peperiksaan, sempat lagi saya singgah sebentar di Karnival Semarak Jawi 19-21 Oktober 2012 di Terengganu Trade Center.

dan ini salah satu program yang berlangsung di sana, Cinta Jawi Bersama Ustaz syed Tuan Mohd Norhisham Tuan Padang. Bersama beliau dan Ustaz Azman atau lebih dikenali sebagai Ibnu Ahmad Kurawi. Walaupun terlepas program ni kerana kelewatan saya ke sana. sempat juga berjumpa dengan mereka. (hey, ni lah kembarahayat rupanya..lama dah nak kenal.huh, bajet sedunia tengok blog dia.)








Allah..Allah..Ya Allah


Allahumma saiyiban nafi'an



Ya Allah jadikanlah hujan ini sebagai hujan yang bermanfaat (HR Muslim)



Allahummarzuqna fahmannabiyyina wahifzol mursalin wai'ma'nalmuttaqin ya arhamarrahimin


Wahai, Tuhanku, kurniakan kami kefahaman para nabi, hafalan para rasul, iman orang-orang yang bertakwa, Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih



Doa ketika hujan dan doa mohon kefahaman terutama sekali semasa mengulangkaji pelajaran untuk menghadapi peperiksaan khususnya. Selamat berjaya kepada semua yang bakal menduduki peperiksaan.
Assalamualaikum..


Hidup Kena Ada Matlamat

Thursday, October 11, 2012

Masih Jelas- Hafiz AF7




Maaf, ini bukan versi nyanyian Hafiz. 
Ini adalah Masih Jelas versi olahan oleh kembarahayat atas faktor kerinduan kepada ummi dan abah kerana sudah lama tidak pulang ke rumah. Kepada komposer asal lagu ni, saya memohon maaf atas penggubahan lagu yang dilakukan tanapa kebenaran. Seterusnya, sayangilah ibu bapa anda. Jagalah mereka selama mereka masih ada semampu kamu.

Selamat berkaraoke dengan versi nak-balik-rumah "Masih Jelas"















Beralih, minggu ke minggu,

Hari tetap serupa,
Aku tetap tak balik
Balik rumah
Sudah lama
sudah lama

Penjara, hidup ini penjara
Pabilaku di sini
Menanti saban hari
jauh dari
dari ibu
dari ayah

Masih jelas, 
setiap garisan halus 
bila senyuman kau ukirkan untukku
ummi sayang, 
dan abah yang ku rindui
terbayang di mindaku waktu ku rindu kamu

Sudah suratan, takdir begini
Aku pergi niat suci
Takkan ku lupa pesan mereka
Belajar dulu untuk ilmu.



Hidup kena ada matlamat.